Umami og MSG

orgasmeDigger du sushi uten at du egentlig forstår hvorfor? Synes du AROMAT er et dødsdigg krydder (svar ærlig!)? Har du hørt om umami? Ikke det? Men MSG- det har du nok hørt om? Den store stygge ulven blant smaksforsterkerne som brukes i «mat» (les: halvfabrikata, ferdig mat og annen søppelmat)

Umami er en smak. Det er den femte smaken utover søtt salt, surt og bittert. Det er et japansk ord som kan oversettes med velsmak. Ost og gravlaks er typisk norsk tradisjonell umamimat. Sopp, tomat og morsmelk er andre gode kilder. Umami er en smak som er vanskelig å beskrive bortsett fra fantastisk. Noen sier det smaker kjøttaktig eller saltsøt. Her strekker ikke ord til etter min mening.

Det er fascinerende. Umami er nemlig smaken av glutamat som er en aminosyre i proteiner. i 1908 i Tokyo klarte en japansk professor ved navn Kikunae Ikeda å påvise umami i sitt laboratorium. Gjett hva han hva han brukte denne kunnskapen til? Han skapte smaksforsterkeren MSG. MSG er umami i konsentrert form.

Jeg elsker umami. Det gjør nok du også. Det er en grunn til at det tilsettes i stort sett ALT av halvfabrikata, utrolig mye krydder og ferdigmat. Men MSG er et utskjelt og forhatt produkt. Det er en utbredt oppfatning at MSG er skadelig. Det er likevel tillatt av mattilsynet. I følge FDA, det amerikanske mattilsynetfremstilles MSG av fermentering av stivelse:

«Today, instead of extracting and crystallizing MSG from seaweed broth, MSG is produced by the fermentation of starch, sugar beets, sugar cane or molasses. This fermentation process is similar to that  used to make yogurt, vinegar and wine.»

PS:I følge Wikipedia er Natriumglutamat er et signalstoff i hjernen, og enkelte dyreforsøk har vist at natriumglutamat virker inn på den delen av hjernen som styrer kaloribehov og sultfølelse. Dyr som har fått natriumglutamat har spist mer og lagt på seg. Den samme effekten er ikke påvist hos mennesker, og helsetilsynet advarer ikke mot bruk av natriumglutamat.

Naturlig umami på tube:

umami 2Umamipasta basert på naturlige produkter og er et godt alternativ om ikke du har råvarene for hånden: Tomatpure, hvitløk, ansjospasta, sorte oliven, balsamico eddik, porcini sopp, parmesanost, olivenolje, eddik, sukker og salt.

Umamikrydder på boks :

umami santa mariaDette krydderet inneholder:

Tomat, løk, soyasauspulver (soyabønner, hvete og salt) Hvitløk,fiskesauspulver (salt og fisk) sjampinjong, sort pepper, sitronjuicepulver, cayennepepper, E551 (klumpforebyggendemiddel). Totalt saltinnhold: 9 %

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s