Fortykningsmiddel

Xanthan Gum

xanthanDette er et naturlig karbohydrat med egenskaper som gjør det egnet til erstatning for gluten (Gluten er proteinet i hvetemel som gir baksten struktur) Xanthan Gum er også en emulgator som kan brukes i dressinger for å oppnå god sammenblanding mellom olje og eddik eller i sauser som tykningsmiddel.

Det er ingrediensen i frysepulver sammen med sukker. Ha litt i rørte bær, så får du et deilig, rått syltetøy. – Brukes i små mengder. Bruker du for mye så får du gummi!

Fås tak i bla på www.utengluten.no,  www.netrition.com eller www.lavkarbotorget.no

JBK- Johannesbrødkjernemel

jbkJohannesbrødkjernemel er et smaksnøytralt, glutenfritt bindemiddel og fortykningsmiddel. Det er laget av frøene som sitter inni fruktbelgene fra Johannesbrødtreet (Ceratonia siliqua) JBK har e-nummeret 410. (Her er E-nummer Guiden!) Egner seg godt til tykning av sauser, supper og grøt og i bakverk. Bør spes ut i glass eller kjøres i væsken med stavmikser da det lett klumper seg.

Fås på helsekost.

FOS

FOSFos står for Fructooligosakkarider og er et fiber med prebiotisk effekt. Det betyr at FOS stimulerer til en naturlig vekst av kun de gode bakteriene du skal ha i tarmen. Kroppen ordner altså opp selv.(Probiotika derimot er levende melkesyrebakterier)

FOS er søtlig i smaken og brukes mye i industrien for å forbedre konsistensen i alt i fra kjeks, kaker til pølsebrød også videre. Det kan fint brukes som søtningsmiddel men helst da supplert med for eksempel Stevia. Du får kjøpt FOS eller Inulin som har tilsvarende egenskaper mange steder på nett. (FOS er søtere enn Inulin, mens magen tåler mer Inulin enn FOS) Så vidt jeg vet er Økosjokolade det billigste alternativet . Be din lokale helsekost forretning om å ta det inn. Dette er et produkt som jeg også anbefaler som et kosttilskudd.