Hjemmelagd, fermentert ketchup

20170505_130958Disse lekre tomatene fant jeg på den økologiske butikken Grønnmat i Lillesand ketchup, hjemmelagd, fermentert.jpg

DU TRENGER:

ca 2 kg tomater

1 ss kaldpresset olje

3 fedd hvitløk

1 løk

0,5 dl eddik (Jeg brukte sushi eddik)

1,5 ss hel sort pepper

0,5 ss paprikapulver

2 hakkede chili, uten frø (Hvis du vil ha chiliketochup kan du tilsette frø og 1 ts med cayenne pepper

0,5 ss ferskrevet ingefær

1 ts Allehånde

3 ss Sukrin melis (Smak deg fram) eller 3 ss økologisk lønnesirup

 

SLIK GJØR DU:

Varm oljen i en stor stekepanne eller gryte. Grovhakk løken og surr i olje til den er myk, men ikke brun. Tilsett knust hvitløk og bland godt.

Ha i eddiken og la det trekke litt. Hakk tomatene i små biter og bland sammen i gryta med krydderet. Kok over lav varme i ca 40 minutter, rør ofte!

Bruk en stavmikser til å jevne tomatene og knuse pepperkornene. Hvis ikke ketchupen er fyldig no, la den koke inn ytterligere, på svak/ medium varme.

Når ketchupen er noe avkjølt tilsetter du ønsket søtningsmiddel etter smak. Hell så ketchupen over i et lufttett glass.

Oppbevar den kaldt. Den er holdbar i ca to uker.

LAG FERMENTERT KETCHUP:

Melkesyregjæring (fermentering) av ketchupen vil gi den en syrligere smak og du vil få sunne bakterier i deg som vil styrke immunforsvaret og tarmhelsen din:

Rør inn 1 ts salt og  1 dl myse, avsilt fra yoghurt, kefir eller annen syrnet melk: Jeg bruker Økologisk Kefir fra Røros Meieriet. Ved å la denne stå på benken i ett par dager, vill den bli surere, med enda flere sunne bakterier i, i tillegg til at du enkelt kan sile av mysen ved å sile kefiren gjennom et klede som du legger i en sil. Du sitter da igjen med ren myse og en myk, sur ferskost som du kan spise med skje. Se bilde:

 

myse og kefirost.jpgDette er kefir som har syrnet ekstra på benken

(Hvis du ikke har myse kan du bruke 1/4 kopp med Molkosan)

La ketchupen stå til fermentering på benken i 2-4 dager. Smak gjerne på den etter et par dager. Når den er passe syrna oppbevarer du den i kjøleskapet.

Enjoy 🙂 Hilsen Linn