Ghee/ Klaret smør

ghee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ghee er i vinden om dagen. Og det forstår jeg godt! Det er jo skikkelig, skikkelige digg. For ikke å snakke om super anvendelig! Det finnes flere måter å gjøre det på har jeg hørt. Jeg liker det raskt og enkelt. 

 

Hva er Ghee?

Flere kjenner kanskje til klaret smør. Dette er det samme som Ghee.  Det er en klar, fyldig olje som har en rund og nøytral smak. Den tåler høy steketemperatur og passer til alt hvor du skulle trenge fett. Folk som ikke tåler melk, også kasein- melkeproteinet tåler ghee.

Butikkprodusert Ghee smaker ikke det samme som hjemmelagd. De typene jeg har smakt var slett ikke gode, selv om de var lagd av ekte smør. Du får nemlig tak i vegetabilsk ghee også. Dette fraråder jeg deg med det samme.

Men før jeg forklarer deg hvor enkelt det er, har jeg en liten kommentar til smøret. Mange bruker økologisk eller usaltet smør til å lage ghee med. Ghee blir da plutselig et veldig eksklusivt produkt, ettersom det er litt svinn med det. Det er ingen poeng i å bruke usaltet smør! Når du lager ghee legger melkeproteinet OG saltet seg i bunnfallet som du fjerner. I forhold til å velge økologisk smør så kan dette være hensiktsmessig om du vet at kuene smøret kommer fra beiter, da får smøret en bedre fettsyresammensetning.

klaret smørSlik lager jeg ghee:

Ta en pakke med meierismør som du smelter sakte i en kjele. Du kan gjerne dele smøret i terninger, da smelter det raskere og jevnere. Det skal ikke koke. Når smøret er smeltet  har saltet og melkeproteinet lagt seg i bunnen. Men vanligvis flyter det også litt opp til toppen. Dette fjerner jeg med en tesil. Så tar jeg å heller oljen forsiktig over i et stort glass (eller ønsket beholder)Jeg heller så mye av oljen over som jeg kan , men Jeg er nøye med å stoppe når bunnfallet skal til å komme. (Du vil ikke klare å få med ALL oljen) Du vet at du har gjort det riktig når du sitter med en gul, nydelig, blank olje. Oppbevar oljen i kjøleskap for best mulig holdbarhet.

Enjoy 🙂

En tanke om “Ghee/ Klaret smør

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s