Slankeoperasjon: nåtidens lobotomi

Jeg mener det. Slankeoperasjon er lobotomi. FIlmen. Jeg gråt. Vil våre barn gjøre det samme i sin etterpåklokskap når de ser resultatene av desperasjonens handlinger for å bli slank?

slankeoperasjon

slankeoperasjon

«One flew over the cuckoo’s nest». «Gjøkeredet» på norsk.
Vi så filmen i psykologi valgfag. Den gjorde inntrykk. Jack Nicholsen var utrolig sexy på den tida. Det førte til at det gikk en aldri så liten lokal Nicholsen epidimi hos meg og vennene mine. Men det var ikke derfor Gjøkeredet gjorde inntrykk. Det var tragedien. Lobotomien. Og vi satt der og kunne ikke forstå.
Hvorfor??? Hvordan var det virkelig mulig å tro at dette var den beste behandlingsmåten på schizofreni, psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser? 

Gråten satt tett opp i halsen. Men det er lett å være etterpåklok. 

Visste du at mannen som utviklet metoden for lobotomi fikk Nobelsprisen i medisinmed begrunnelse at han hadde bidratt til å løse et pleieproblem innenfor Psykiatrien?Egas Moniz het mannen.
I perioden 1947-1957 det ble utført flest lobotomier i Norge, tilsammen over 2500. Sammenlignet med USA og andre land i Europa er dette et veldig høyt tall.
Operasjonen ble som oftest utført uten pasientens samtykke, altså under tvang. Mange av pasientene som ble behandlet, ble roligere og enklere å ha med å gjøre, men mistet initiativ og framdrift. Andre fikk mer omfattende funksjonsreduksjon, og ganske mange ble varig pleietrengende, svært få kom tilbake i yrkeslivet. En del døde i tilslutning til operasjonen, eller som følge av senkomplikasjoner. (Kilde: Wikipedia) 

Slankeoperasjon er amputasjon av friske organer.
Er det noen forskjell mellom omskjæring av kvinner/menn og en slankeoperasjon? Begge fenomen er kulturelt betinget og blir forsvart ut i fra normen de praktiseres i. Det betyr ikke at det er riktig å gjøre det. Det betyr ikke at effekten man søker å oppnå gjennom utøvelsen/praksisen oppnås. Kontroll over kjønn, kontroll over hygiene eller kontroll over vekt. Det eneste som gjør en slankeoperasjon noe mildere i sin form er at det er større grad av frivillighet. 
Slankeoperasjon er amputasjon av friske organer. Pakket inn i forsknings sjargong lyder det slik: «Sånn sett er fedmeoperasjon et stort paradoks. Kroppens innside rekonstrueres, og gjøres unormal, for å kunne få et normalt liv» sier Berg.(Anita Berg ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Hun har fulgt sju pasienter med sykelig overvekt gjennom det første året etter en fedmeoperasjon.)

Det har vært en 11 dobling av slankeoperasjoner de siste 10 årene.
Fra 150 operasjoner i 2004 til over 3000 i dag!  (Her er det også  for øvrig store mørketall  siden mange velger å la seg operere i utlandet gjennom «helsereiser» etc.) Operasjonen  medfører underkastelse av et strengt regime med mange tøffe restriksjoner. Kroppen blir ustabil og du blir helt avhengig av å spise riktig. Noen kan aldri spise «normalt» igjen, og spyr opp maten igjen selv flere år etter operasjonen. 
Behandlingen krever stor egeninnsats fra pasienten, og løsningen er ikke så enkel som mange tenker at den er når de velger seg denne løsningen. Gjennom slankeoperasjon reduseres både næringsinntak og næringsopptak, og kroppen kan påføres mangelsykdommer som følge av operasjonen. «Man mister altså mange næringsstoffer, og må lære seg å leve deretter, for å unngå feilernæring og underernæring.» (Berg)

Det ER deilig å gå ned i vekt når man er for stor. Det er deilig å mestre kroppen. Den adlyder. Den blir mindre. Du blir mett. DU FUNGERER!Selvsagt er det deilig å kunne sitte med beina i kryss.Å kunne gå opp en trapp uten å måtte hente pusten på toppen. Men det er ikke nødvendig å gå gjennom tortur for å få det til. Og det kan likevel gå fort. INGEN skulle fått lov til å få slankeoperasjoner uten å ha prøvd ketogen kost først. Få mulighet til å velge den beste og enkleste veien til helse.
Ketogen kost er unntaket som bekrefter regelen «Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det som regel det»  Men ingen regel uten unntak. Ketogen kost er unntaket: Ketogen kost fungerer. Så hva er det som gjør at ikke dette er et automatisk valg? Barn ned i 13 års alderen blir operert. Det finnes ikke god langtidsforskning på på feltet. Vil våre barn gråte når de ser filmen? 

Kilder:  http://www.forskning.no/artikler/2013/februar/347589
http://no.wikipedia.org/wiki/Lobotomi

2 tanker om “Slankeoperasjon: nåtidens lobotomi

  1. Tusen takk for at du skriver dette! Jeg skjønner at det ikke er en enkel løsning å velge å ta slanke operasjon, men jeg tror også at det er blitt stor butikk å selge det. I tillegg er det et vanvittig konsept, kroppen er jo konstruert slik den er for en grunn. Det er på mange måter en en «quick fix» på et helt klart dyptliggende problem. Tror det kommer til å bli sett tilbake på med gru av våre barn.

    Jeg savner også en ærlig og oppriktig debatt rundt fedmeproblematikken. En debatt hvor vi ikke bruker tiden på å søke etter absolutte løsninger som funker på alle, ei heller bruke tid på skyldspørsmålet. Det som funker for meg, funker kanskje ikke for deg og det er helt greit. Vi burde begynne å snakke om hva vårt forhold til mat er. Hvordan vi bruker mat. Jeg er ikke kristen, men jeg har vurdert å innføre bordbønn hjemme, bare for å starte måltidet med takknemlighet. Jeg tror tror det er mye mentalt arbeid som skal gjøres før en begynner å amputere friske organer.

  2. Hei Kristin!Tusen takk for kommentar 🙂 Jeg kunne ikke vært mer enig med deg. Alle muligheter bør prøves ut før man opereres, og det burde ikke være tillatt å operere noen under 18 år, etter min mening.
    Det er et problem at myndighetenes kostholdsråd fremstår som entydige og bastante, når helsedirektoratet i virkeligheten sørger for å ha sin egen rygg fri for at alternative vektreduksjonsmetoder faktisk kan fungere. Det ser man for eksempel i deres «veileder til primærhelsetjenesten for vektreduksjon av voksne» IS 1735 hvor det blant annet fremgår at man kan gå ned i vekt med et kaloriunderskudd enten ved å kutte ned fett OG/ELLER karbohydrater. Her vektlegges også individuell tilpasning, med mer.
    Den tilsynelatende bastante holdningen til Helsedirektoratet skader mye, hindrer mange i å utforske alternativer og å tørre å tro og prøve på andre metoder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s