har du realistiske mål?

realistiske mål

(Tegneserien er fra  “Perler for svin” av Stephan Pastis som i Norge går som biserie i “Kolektivet”, denne fra nr. 9, 2009 og jeg fant den her)

Vet du at i følge offentlige anbefalinger så betraktes vektreduksjon som vellykket ved en reduksjon i vekt på 5-10 % fra utgangsverdien, selv om normalvekt ikke er oppnådd?

Forskning viser at man ofte går fortere og mer ned med mindre karbohydrater i kosten, selv om etter ett år er dette utjevnet. Derfor er det ekstra viktig at du finner den metoden som passer best for deg! Hvis du skal få til en varig endring må du trives med endringene du gjør, du må føle at prisen du betaler er mindre enn hva du får igjen. For meg er kjempe god og sunn mat, metthetsfølelsen, mangel på søtsug og masse energi, gevinster som gjør at for meg er prisen for min nye livsstil LAV. Hva er viktig for deg?

Lurer du på hvorfor de  offentlige anbefalingene er så forsiktige? Veilederen sier at det er fordi:

  • De fleste pasienter klarer ikke å redusere vekten i perioder lengre enn 12-16 uker og sjeldent etter seks måneder
  • Gjentatte slankekurer som ender med vektoppgang, svekker pasientens selvbilde
  • og kan bidra til depresjon og muligens til videre vektoppgang
  • Å oppnå normalvekt krever konsentrert oppmerksomhet som kan utløse spiseforstyrrelser hos predisponerte personer
  • Å redusere vektoppgangen over tid bidrar til et godt helseutfall

Mange  med betydelige vektproblemer ønsker seg en større vektreduksjon for å bedre mobilitet, trivsel og psykososial funksjon, og synes ikke at 5-10% er nok. Ofte har man urealistiske forventninger om hvilken vektreduksjon som kan oppnås.

Tradisjonelt har mål for behandling av overvekt eller fedme vært vektreduksjon til KMI < 25. Det er imidlertid bare et lite mindretall som oppnår normalvekt som følge av behandling, og tilbakefall er vanlig. En viktig årsak til dette er sammensatte prosesser i sentralnervesystemet og appetittreguleringen som vedlikeholder en unormal høy kroppsvekt når den først er blitt etablert. Genetiske disposisjoner kan også ha innvirkning på effekten av intervensjonen for vektreduksjon.

Grunnen til at et vekttap på 5-10 % gir like stor helsegevinst hos en pasient med utgangsvekt på 150 kg som hos en pasient med utgangsvekt på 90 kg, er at tapet av det innvendige fettet er relativt stort selv om det totale vekttapet er mindre. Det er det innvendige fettet som har størst betydning i forhold til de metabolske markørene og sykdomsrisiko.

Det er altså ikke nødven­digvis en lineær sammenheng mellom vekten og de metabolske forstyrrelsene. Selv en moderat vektreduksjon kan derfor gi en relativt stor helsegevinst med bedring av blodtrykk, insulinfølsomhet, samt lavere blodkonsentrasjoner av skadelige fettstoffer og glukose. Urealistiske forventninger om betydelig vektreduksjon kan vanskeliggjøre behandlingen. Det viktigste virkemiddelet ved behandling av overvekt og fedme er varige endringer i levevaner.    KILDE

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s