Umami

orgasme

Digger du sushi uten at du egentlig forstår hvorfor? Synes du AROMAT er et dødsdigg krydder (svar ærlig!)? Har du hørt om umami? Ikke det? Men MSG- det har du nok hørt om? Den store stygge ulven blant smaksforsterkerne som brukes i «mat» (les: halvfabrikata, ferdig mat og annen søppelmat)

Umami er en smak. Det er den femte smaken utover søtt salt, surt og bittert. Det er et japansk ord som kan oversettes med velsmak. Ost og gravlaks er typisk norsk tradisjonell umamimat. Sopp, tomat og morsmelk er andre gode kilder. Umami er en smak som er vanskelig å beskrive bortsett fra fantastisk. Noen sier det smaker kjøttaktig eller saltsøt. Her strekker ikke ord til etter min mening.

Det er fasinerende. Umami er nemlig smaken av glutamat som er en aminosyre i proteiner. i 1908 i Tokyo klarte en japansk professor ved navn Kikunae Ikeda å påvise umami i sitt laboratorium. Gjett hva han hva han brukte denne kunnskapen til? Han skapte smaksforsterkeren MSG.

MSG er umami i konsentrert form.

Jeg elsker umami. Det gjør nok du også. Det er en grunn til at det tilsettes i stort sett ALT av halvfabrikata, utrolig mye krydder og ferdigmat. Men MSG er et utskjelt og forhatt produkt. Det er en utbredt oppfatning at MSG er skadelig. Det er likevel tillatt av mattilsynet. I følge FDA, det amerikanske mattilsynet fremstilles MSG av fermentering av stivelse:

«Today, instead of extracting and crystallizing MSG from seaweed broth, MSG is produced by the fermentation of starch, sugar beets, sugar cane or molasses. This fermentation process is similar to that  used to make yogurt, vinegar and wine.»

Selv har jeg aldri opplevd noen bivirkninger av MSG. Jeg vet bare at jeg elsker det inderlig. Jeg tenker tanken i mitt stille sinn at denne produksjonsmåten høres da veldig lik ut annen mat som vi kategoriserer som naturlig og sunn. Som stevia. Agave, Sukrin (erytritol) for å nevne noen. Jeg er likevel forsiktig med bruken selv også, det skal innrømmes.

Men i sommer var lykken stor. Da fant jeg den på en liten tube. Lykken altså. I Skottland fant jeg tilfeldigvis

umami 2 umamipasta. Naturlig umami, ingenting å bekymre seg for i det hele tatt, umamipasta basert på naturlige produkter:

tomatpure, hvitløk, ansjospasta, sorte oliven, balsamico eddik, porcini sopp, parmesanost, olivenolje, eddik, sukker og salt.

Så skal du nå fortrylle noen med din matkunst vet du hva du skal tilsette. Du kan gjerne nevne meg. Eller jeg kan være gjest.

PS:I følge Wikipedia er Natriumglutamat er et signalstoff i hjernen, og enkelte dyreforsøk har vist at natriumglutamat virker inn på den delen av hjernen som styrer kaloribehov og sultfølelse. Dyr som har fått natriumglutamat har spist mer og lagt på seg. Den samme effekten er ikke påvist hos mennesker, og helsetilsynet advarer ikke mot bruk av natriumglutamat.

En tanke om “Umami

  1. Tilbaketråkk: et tips! | PureFood Lifestyle

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s