Stress!

stress 2Du har «utenfor» stress og du har indre stress. Midlertidig stress og  dybdestress. Dybdestresset påvirker oss over tid og kan føre til livsstilsykdommer som depresjon for eksempel. Midlertidig stress er enklere å håndtere. Du kan drikke ett glass vann, gjøre strekke øvelser eller ta en time-out. Da senker du stressnivået i kroppen din på en enkel måte.

Stress påvirker hormonbalansen i kroppen.  Det blir produsert kortisol, som er kroppens stresshormon. Dette hormonet kan lett gjøre det vanskelig å gå ned i vekt.  Å roe ned tempoet kan altså være et effektivt virkemiddel som kan få igang en vektreduksjon som har stoppet opp. Det merket jeg selv godt for ett par uker siden. Jeg ble helt slått ut av influensa og var så godt som sengeliggende i flere dager. Plutselig var jeg i ketose som jeg hadde prøvd på så lenge, uten at jeg fikk det helt til. Det skar seg en eller annen plass, eller i et eller annet ledd, stadig vekk. Da jeg fikk roet ned pulsen, jeg måtte ta det med ro og jeg stort sett bare sov- Da kom den.

Min høst til nå har vært preget av mange faktorer hvor noen er innenfor og noen utenfor min kontroll.  Faktorer som har skapt stress.  Både midlertidig og en begynnelse på dybdestress føles det som. Stress resulterer gjerne i en følelse av utilstrekkelighet, sånn er det ihvertfall for meg.  Jeg har ikke  nådd opp som jeg ville. Utvikling i firmaet (bla. kurs, blogg osv)  helsegrep som jogging/trening, Og familieaktiviteter med ungene.Dagen jeg tok på meg treningstøy for så å ta det av igjen ubrukt etter en time. Følelsen av å bli bombardert av forventninger og krav fra omgivelsene, men aller mest fra seg selv, som man ikke kan innfri.  Eller man sliter seg halvt ihjel for å få til.

Det er en kunst  å senke disse forventningene. Får du det til? Er du god på å ha kontroll over det som kan styres? Setter du grenser? Planlegger du nok? Er du realistisk? Hvordan er din kortisol produksjon?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s