Dessert bom!

Ungene og jeg skulle lage en godsak av en dessert i dag som jeg skulle anbefale på bloggen nå i kveld. Det gikk litt raskt i svingene, men jeg tenkte at det går jo rett og slett ikke an å trå feil med denne superenkle oppskriften. Autopiloten stod på max. Minstemann fikk blande mascarponekrem, fløte ost og vaniljepulver. Nam, så godt det var. Eldstegutten rørte forsiktig i de frosne bærene som stod på konfyren og han la gelantin i bløt. Stålkontroll. (I den grad det er mulig på en 2 meter lang kjøkkenbenk med 2 unger som holder på med forskjellige ting, og en konfyr i sving)
Alt smakte godt, søtt nok, og en passende form ble trukket fram fra innerst og øverst i skapet for anledningen.
Godt fornød med oss selv, rydd opp 1-2-3 og ut i sola, gledet oss til dessert. Særlig mor. Og minstemann. Eldstegutten er som regel fornøyd nok med å lage.
Synes du den ser god ut?

Nei. Det var den ikke.
Konsistensen var hæslig. Ved en gjennomgang av metoden var det særlig to ting som kræsjet:
Bærene var ikke tint, så de ble hevet i en gryte. Jeg kom på at ungene garantert ikke vil se hele bær i geleen, så jeg dro fram stavmikseren. Jeg jevnet til og med ut skummet, fordi skum i gele er uappetittelig. Man må jo bare le. Det ble en jevn og fin guffe, jeg ante fred og ingen fare.

Mascarponekremen likeså. Fantastisk konsistens. Lett og luftig. Jeg kom på litt for seint at fløten skulle jo varmes, den skulle ikke røres i osten. Redningsaksjon igangsatt. Porsjonen ble doblet, osten ble blandet i osteblandingen og fløten ble varmet og blandet med gelantin. Det går sikkert helt fint.

Nope.

Smaken på desserten ble namnam, perfekt søtet med en blanding av tagatesse, sukrin+ og sukrin gold. Konsistensen var hæslig. I det jeg undrende satt med min første skje med gummiaktig geleklump med en kornete ostegreie som på ingen måte var lett og luftig gikk det opp et lys.
SILE geleen. Det gjorde jeg ikke.  Det verste var at jeg var innom tanken. Det var bare så mye mer fristende med ett sekund mindre jobb, og greip fatt i stavmikseren. Søren altså. (Med mindre gelantin hadde jeg nå hatt et nydelig skogsbær syltetøy…)

Nå sitter jeg å tenker «hvis bare» sukk.

Hvis bare jeg hadde pisket mascarponen luftig og vendt inn stivpiskede eggehviter, så hadde jeg jo fått en fantastisk dessert. Deilig som topping til friske bær med litt bærcoulis (uten sukker selvsagt) til. En fantastisk 17.mai dessert. Ja ja. Min enkle mascarponekrem oppskrift er god den ihvertfall 🙂

– Eller hvis bare jeg hadde lagd en vanlig panna cotta…Ungene hadde elsket det. Godt det er noen dager til 17.mai ennå. Så rekker jeg å bestemme meg for hva jeg skal lage 😉

Bærcoulis er enkelt å lage! På norsk kan du kalle det for råasaus.
Ta bærtypen du vil ha, (bringebær er mest vanlig) ta gjerne i en sprut lime, og søtningsmiddel. Blend, sil, smakstest og ferdig. Hvis bærene du skal bruke ikke er så søte kan du ha den litt ekstra søt, og vende ønsket mengde bær i den. Det er også vanlig (og fantastisk godt) med bærcoulis til pannacotta, så da har jeg ihvertfall en ting i boks til dagen. Bærcoulis med et eller annet til.

Oppskrift på Panna Cotta:  (Fra Lavkarbo gjort enkelt)

 
til 6 porsjoner trengs :
5 plater gelatin
7 1/2  dl fløte
2-3 ss tagatesse eller sukrin
1 vaniljestang
Bløt opp gelatinen i kaldt vann. Kutt opp vaniljestangen og skrap ut frøene.
Varm  forsiktig opp fløte, tagatesse, vaniljestangen og frøene fra den.  La det komme opp til kokepunktet, men pass på at det ikke koker.
Ta pannen fra varmen, fjern vaniljestangen og  rør inn  den oppbløtte gelatinen (press ut vannet av den først). Hell blandingen i porsjonsformer og sett i kjøleskapet for at det kan stivne.
Nå er autopiloten skrudd av, og den skal ikke røres før etter 17.mai.
PS: Panna cotta kan lages dagen før, det samme kan coulis. La bærene marinere seg i coulis over natten. Vil du lage mascarponekrem tar det ikke så lang tid. Den bør ikke stå over natten.  Ønsker dere alle en strålende feiring! 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s