Ikke fråtsa, men en seriøs utskeielse!

Periodiske utskeielser. Det er kanskje dette som er min rytme? Er det egentlig et mål å ikke ha disse utskeielsene? Hvor skadelige er de egentlig for kroppen? Psyken?
Vel. Det er ihvertfall ikke sunt. Men, kan man dra litt lærdom ut av skaden er det ihvertfall ikke helt forgjeves. Jeg liker ikke å kalle det en «sprekk». I begrepet «sprekk» ligger det implisitt at jeg er på diett. Det er jeg ikke. Jeg har foretatt en livsstilsendring men jeg har fortsatt tilbakefall. Man kan lure på hvorfor det er slik, at man får tilbakefall når man elsker sin nye livsstil. Vaner er vonde å vende, og vaner knyttet til minner og fysiske sanser enda verre. Alle som har sluttet å røyke for så å begynne igjen, vet hva jeg mener.

Utskeielsene mine kommer ofte i kombinasjon med jul, påske, høytider eller når jeg er mer eller mindre utslitt. Slike smeller gir meg noen tanker rundt ungenes matvaner og minner fra min egen barndom. Gjør jeg dem en bjørnetjeneste ved å la dem få søppelmat som boller og kakao i påsken? Hjernen skriker JA, hjertet sier nei. Hjernen har rett, hjertet vinner.»Hjernen har rett, hjertet vinner» er dette mitt mønster? De som har gått på kurs hos meg vet at jeg er opptatt av mønster. Lære å tolke kroppens signaler ved å se etter sammenhenger. Hva gjør maten vi spiser med kroppen? Hvordan få med psyken på laget? For meg var ketose nødvendig. Lite karbohydrater i kosten gjør det mulig for hjernen å vinne. Og hjertet stortrives. Kroppen er på lag. Når man er i ketose er det lett å høre signalene som har vært druknet i sukker og kroppens maniske, febrilske håndtering av det. Slik var det for meg.

Ketose er ikke nødvendig for alle. De som ikke er så overvektige eller plaget av en sykdom kan fint spise mer karbohydrater enn en ketose tilstand tilsier og likevel få mange helsefordeler. Heldiggrisene. Verdens beste kosthold!!Jeg vet hva jeg snakker om, jeg sitter nemlig å setter sammen oppskrifter til et slikt kurs nå. Det startet som et oppfølgings tilbud til kundene mine, men det er jo ingenting i veien for at hvem som helst kan bruke dette kurset. Det eneste som kreves er at hvis du vil være i ketose,så vet du i utgangspunktet selv hva som skal til for at du holder deg der, og du kan  gjøre de nødvendige tilpasningene til menyen etter det. (F. eks kanskje kutte ut en tomat eller to?) Er du blant dem som kan spise svært svært lite grønnsaker, hvis du ønsker å gå ned i vekt og du har slitt med vekta i mange år, så er ikke dette kurset for deg. Da anbefaler jeg heller kurset «Bedre Helse»
Ønsker du inspirasjon, god mat for hele familien, masse grønnsaker og nye spennende retter samtidig som du spiser deg til bedre helse, og muligens oppnår  vektregulering, ja- da er dette kurset for deg 🙂 Jeg gleder meg til å sette det igang, og bli kjent med flere nye mennesker med samme interesser som meg selv.For på alle kursene mine har jeg oppfølging på nett i hemmelig facebookgruppe. Her legges det ut relevant info, samt at vi har faste gruppemøter for spørsmål og kommentarer. Det blir masse god, helsebringende mat. YESS!!

Men- Dette innlegget skulle ikke handle om  kurs. Det skulle handle om hvordan jeg har håndtert min egen påske. For meg har som sagt ketose vært nødvendig for å få hjernen til å spille på lag med hjertet. Ofte hører jeg «At du orker! Jeg er så glad i frukt og brød jeg!» JEG hører: «At du orker! Jeg er så glad i sukker og sukker jeg» Da ler jeg alltid litt inne i meg.Fordi for meg å holde meg unna sukkermat fint kan sammenlignes med hvordan en alkis har det med sin gift.  Man elsker. (Selv om man hater hva giften gjør, så elsker man selve giften) Det fantastiske med ketose er at jeg ikke savner sukker. Du kan spise slik at prisen for å holde seg unna det du elsker blir liten. Det er fett! (he he)
Nå savner jeg sukker.

Så kan du si at motivasjonen for å kutte det ut må være til stede som en forutsetning. Denne foreligger ofte i form av vektproblemer eller helseplager/sykdom -Eller ustabilt blodsukker, eller at man rett og slett finner det slitsomt å spise så ofte. Har man ikke motivasjonen gidder man ikke prøve. Slik er det jo med alt. (trening, strikkekurs, vanne planter..) Jeg vet hvor mye bedre jeg har det med lite sukker og korn. Det er min motivasjon.
Har du motivasjon? Er spørsmålet ditt «hva er vitsen med å prøve hvis man ikke er syk?» Forebygging selvsagt. Og en bedre helse uten korn og sukker. Mange diffuse plager forsvinner når man legger om til naturlig mat. Mye mindre giftstoffer og mat som ikke er mat får kroppen din til å fungere bedre  rett og slett. Det er ikke meningen at mennesker skal spise raffinert sukker eller korn i det hele tatt. Ja, vi KAN spise det. Men, er du sikker på at ikke du også fungerer bedre uten det?
Hvordan påskeutskeielsen min har fortonet seg kan du lese mer om i morgen. Jeg skal love å prøve å være ærlig.

Forresten- Har du litt ekstra tid nå som det er påske vil jeg anbefale deg denne videoen på 20 minutter med  Birger Svihus, professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap. Foredraget er fra LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke)  sin kostholdskonferanse «Godt for hjertet» i slutten av januar i år:  Hvilken rolle har karbohydrater i kostholdet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s