Sjokkfunn om lavkarbo?

Sjokkfunn om lavkarbo var gårsdagens forside i Dagbladet. Lavkarbo øker hjerterisikoen.
Rettersøl uttaler seg, og mener at resultatene av denne studien og tidligere studier viser at du skal være forsiktig med lavkarbo.

Den nye studien  er en doktorgradsstudie som viser at bare tre uker på ekstrem lavkarbo øker det dårlige kolesterolet med 40 %, og det gode kolesterolet økte med 11 %. De har tatt utgangspukt i » «ekstrem lavkarbo» som de kaller det, hvor dietten innebærer ca 4% karbohydrater eller ca 20 gram til dagen. Med andre ord en ketogen diett.
Resultatene er foreløbige, og studien har pågått kun i 3 uker, og studien er på 17 unge friske slanke jenter. Gjennomsnittlig vekttap var 2 kg på 3 uker. Etter en uke på normal diett gikk de imidlertid opp 1 kg igjen, fordi de igjen fyller opp glykogen og vannlagrene.
Retterstøl anbefaler kolesterolsenkende medisiner, og han henviser til egne studier som viser samme tendensen. Jeg savner kildehenvisning, og stiller meg spørrende til at Retterstøl bruker et grunnlag på 3 uker for å gi kostholdsanbefalinger.

Sofie Hexeberg kommenterer og sier at hun ikke er bekymret over funnene. Som hun sier, 3 uker er altfor kort tid til å si noe om matens innvirkning på kolesterolet.
Hun poengterer også at studier har vist bedringer i typiske risikomarkører sammenlignet med en lavkaloridiett.

På en fettrik kost får du over tid mer av de store luftige LDL partiklene, og disse kan ikke kobles til hjerte/kar sykdom på samme måte som små, tette LDL partikler.

Jeg stoler på Sofie. Jeg stoler på ny forskning, og jeg stoler på min egen kropp. Jeg vet at etter 4 år på lavkarbo og lange perioder med ketogen diett vet både jeg og legen min at kolesterolet mitt er fint! Jeg gleder meg forresten til neste uke. Da skal Kostreform for bedre helse arrangere foredrag med Anita Breivold: Hurra for kolesterolet!

Folk er forvirret. Hva skal man spise? Her ser du resultatet av hva vi har spist siden 60 tallet:

«På 60-tallet levde norske kvinner lengst av alle i hele verden. Nå har ni land gått forbi oss. – Vi taper nok mange gode leveår på grunn av det vi spiser, sier helsedirektøren.»
Ellen Viseth 6.3.13.
Les resten HER

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s