Baklava

Lyst å servere noe søtt og spennende uten sukker til venner/familie i nyttårshelgen? Denne oppskriften på Baklava smaker både litt jul og litt eksotisk. Som søtningsmiddel har jeg brukt tagatesse, fordi dette er eneste søtningsmiddelet som lar seg karamellisere. I fjor lagde jeg den med sukrinmelis, og det var ikke vellykket.

Tagatesse er utvinnet av laktose /melkesukker) og kan for gi søtsug for noen av oss.

Du trenger:

500g filodeig (fås kjøpt på innvandrerbutikker eller velassorterte matvarebutikker)
250 g usaltet smør
600 g nøtter (Jeg brukte en blanding av usaltede pistasjnøtter og mandler)

Til sirup:
1 kanelstang
En dæsj sitron eller lime
1vaniljestang
3-5 nellik
5 dl vann
400g tagatesse
Smak til om du synes sirupen har nok smak. Jeg endte opp med å lage 2 porsjoner sirup (En porsjon er vanligvis 2,5 dl vann/ 200g søtning) , fordi jeg synes at baklavaen ble for  tørr med bare en. Den hang dårlig sammen.

Slik gjør du:
Tin opp filodeigen. Smelt smør. Brett den ut og legg et fuktig håndle over, da flakene tørker raskt.
Smør en 20×30 form (altså en halv skypanne) med smør, legg på bakepair, nytt lag med smør, og du er klar.

Legg et flak filodeig i bunnen (arkene er store og vil gå over kanten) Pensle med smør, brett over resten av flaket og pensle igjen. Gjør det samme til du har brukt 4 lag med deig.
Legg på 1/3 del av nøtteblandingen, og gjenta prosessen med 3-4 nye lag med deig/smør. Så et nytt lag med nøtter, osv.
Pensle med smør på toppen av kaken.
Kutt kaken i ruter, nesten ned til bunnen (men ikke helt) og stek på 180 grader i ca 30 min.

Mens kaken steker lager du sirup.
Ingrediensene blandes og kokes i min. 20 min. Sirupen skal koke inn en del, slik at den blir tykkere, men den blir ikke like tykk som en sukkersirup.
Fjern krydderne.

Avkjøl kaken noen minutter og hell over sirupen. La kaken stå kaldt over natten i formen. Dette er nødvendig for at sirupen og smakene skal sette seg. Det er en holdbar kake og oppbevares kjølig i plast. Den kan også fryses.

For mer info om Baklava og alternative siruper (med honning etc) se http://www.detsoteliv.no og bruk søkeordet «baklava»

Godt Nytt år 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s