Kjærlighetens kjemi

Lillebror, mamma, Frank (bonuspappa) og meg selv..

Til mamma og Frank, som giftet seg i Spania for drøye to uker siden. Gleder meg til etterfest i morgen 🙂
Jeg er så utrolig glad for at vi fikk oppleve dette. Det er helt fantastisk å se to personer være SÅ lykkelige. Og enda bedre er det selvsagt fordi det er min kjære mamma 🙂

Jeg så nylig et program på NRK 2 som var litt interessant. Det tok for seg nytelse. (NRK 2 5.12.12: «Hjernens nytelse» med Michael Mosley NRK 2 , 5.12.12) Hva vi oppfatter som nytelse styres av en rekke kompliserte sammenhenger i hjernen. Dopaminsystemet styrer lyst og begjær. (Hvis man blokkerer dette hos rotter, vi de slutte å spise og sulte seg ihjel.) Men opiodsystemet er like viktig. Det gir beskjed når vi liker noe. Her føler vi eufori og glede. Orbifrontal korteks avgjør hvor godt man liker noe, og her veies risiko opp mot belønning.

Så hva gir mest nytelse?  
Et vanlig svar er sex. Sexlyst gjør verden vakrere og mer intens. Seksualdriften må være uimotståelig sterk for å sikre vår overlevelse som art. Det som skjer når vi deltar i seksuell aktivitet er at sensorer i huden sender signaler til celebral korteks. Hjernen sender da ut stadig mer dopamin. Begjærets kjemikalie. Hjertet slår raskere, og øker blodstrømmen til hud og kjønnsorganer. Når dopaminnivået er på topp, skilles en diger dose endorfiner ut, og vi opplever en følelse av sterk nytelse og eufori. Det endelige målet er orgasme. Etter orgasme sender hjernen ut serotonin og prolaktin. Dopaminnivået går ned, og vi får beskjed om at vi har fått nok. Begjæret svinner, og forhåpentligvis føler man seg tilfredsstilt og litt søvnig.
Men nervesystemet oppmuntrer oss til å søke ulike typer nytelser, og et annet svar på «topp 3 lista» er mat og drikke:
Nytelse er en kortsiktig belønning for å gjøre det kroppen vil. Det er noe uanstendig over det. En utskeielse. Orbifrontal korteks, den delen av hjernen som ligger bak øynene, forteller oss hvor godt vi liker noe.Jeg liker sjokolade. Nå. Men den forteller oss også når vi har fått nok. For eksempel ble det utført et «spis så mye sjokolade du kan» eksperiment i en hjerneskanner. Så fort forsøkspersonene sa de hadde fått nok, flyttet aktiviteten seg, fra sentrum av korteksen og ut til kantene. Her ser vi nytelse gå over i avsky. Denne reaksjonen som gjør nytelse til noe flyktig. Når man ser helt bort i fra at nytelse ikke varer evig, blir den til smerte. Mange fortsetter å spise lenge etter at nytelsen er over. (Faktisk er halvparten av alle briter overvektige.)
Men,Vinneren er kjærlighet. Familie og venner.
Noe av det vondeste vi kan oppleve er hjertesorg. Likevel gir vi aldri opp, vi elsker å være forelsket. Hva er det med kjærlighet som gir så intens nytelse? 
Mange av forelskelses følelsene kan forklares med kjemi, nerver og hormoner. Oxytocin er et sentralt hormon i forbindelse med kjærlighet. Det er også viktig for å skape sosiale bånd. (Derfor man ikke bør ha mye sex med menn man ikke vil ha følelser for.)
Når mamma og Frank giftet seg ville en blodprøve ha vist at de to hadde  mest oksytocin i blodet. dernest meg og min bror, altså nærmeste familie. Jeg har alltid sett litt med skråblitt på ritualer, og følt de fleste som noe arbitrære. Ikke dette. Det var så utrolig vakkert! Helt perfekt på alle måter. Lykken som bare skinte tvers igjennom brudeparet, tårene, maten, musikken. Talene, de gode vennene. Samholdet.
Selv om kjærlighetens kjemi er komplisert, er oksytocin alltid med i bildet. Ikke bare når det kommer til romantisk kjærlighet, men også i grupper og ikke minst mellom mor og nyfødte barn. (Visste du forresten at oxytocin påvirker utdriviningsrefleksen når du ammer også? Melka kommer raskere. Fås som nesespray på resept. Jeg har prøvd det. Det funker!)
De fysiske prosessene gjør ikke kjærligheten mindre. De bare forklarer litt av det som skjer i kroppen. Jeg er så utrolig glad for at mamma har funnet lykken, og den kan selvsagt ikke reduseres til prosessene jeg har skrevet om her. Hell og evig lykke ønskes dere begge!

Mitt råd til mamma og Frank er som følger:
Passe mengder sjokolade og vin, masse sex, og mange familiemiddager. Stor klem til dere 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s