Missing: Dokumentasjon fra helsetilsynet

Lavkarbo : Sterkt Savnet: DOKUMENTASJON fra helsetilsynet

         Huff…..noen år siden

Helsedirektoratet har gått ut og advarer folk mot lavkarbo som en langvarig livsstil. Dette er skadelig påstod Anne Hafstad i fra Helsedirektoratet i media nylig: «Som et varig kosthold over tid , så er den vitenskapelige dokumentasjonen vi har i dag så overbevisende med tanke på at dette øker risikoen for hjerte og karsykdom»  (SE SAKEN HER

Jeg venter og venter. Hvor er dokumentasjonen fra Helsetilsynet?  Hvorfor er det tyst i media? Hvor er de kritiske spørsmålene? Og hvor er dere, dere fagkyndige som skal lede vei mot et sunnere kosthold for Norges befolkning? Hvor er deres motmæle til Helsetilsynet? Hvor er kravene fra folket om dokumentasjon?

Hafstad sine utsagn er også i strid med hva de selv tidligere har publisert. I følge Frode Jahren står det på side  230 i Helsedirektoratets kunnskaps oppsummerende rapport at:  «Tidlige bekymringer om at et lav- karbohydrat, energi redusert kosthold vil ha negative effekter på hjerte- og kar sykdommer, støttes ikke av nyere resultater» 
Det er veldig beklagelig når helsedirektoratet- – Som på en måte skal være hele det norske samfunnets mamma, knuser en livsstil. En livsstil som for mange av oss framstår som sunn ut i fra enkel logikk.  Hva kan være feil med mye grønnsaker. Bær, nøtter, kjøtt. Ikke sukker og stivelse. Hjemmelagd ren mat. naturlig fett. Mindre karbohydrater?

Så hva skjer når logikken ikke stemmer med hva vi blir fortalt? Det skaper forvirring og kaos, og mange blir usikre. I en slik situasjon kan det regnes som en ren forsvarsmekanisme å holde seg til kjent viten. «Skomaker…»også videre. Dessverre er det ikke samsvar mellom genene våre og samfunnet. Kroppene våre er programmert for å like søtt, for å hamstre og spare til dårlige tider. Kroppen er et verktøy som skal brukes, ikke bare hjernen og hender foran et tastatur. Det er en konflikt mellom kultur og natur, det er et arbitrært forhold mellom dem. Det betyr at de ikke er i samsvar med hverandre. Det er et skrikende behov for ny forskning på natur slik at broen til kultur kan bygges. Kulturen setter nemlig dette kriteriet. Alt skal dokumenteres vitenskapelig.

 

Vi som fronter et kosthold som er naturlig for oss som art gjør det fordi vi kjenner på kroppen at dette kostholdet er bra for oss. Vi har praksisen inne. Så hvis det er så farlig, hvor er dokumentasjonen? Jeg stoler på kroppen min. Men jeg avviser ikke relevant og god forskning. Jeg legger om kosten hvis dokumentasjonen er utvetydig. Kun da. Fordi prisen jeg betaler er høy. Du ser på bildet hva jeg går til. Overvekt og uhelse.

 

 

 

3 tanker om “Missing: Dokumentasjon fra helsetilsynet

 1. Jeg er veldig enig med deg. Årsaken er sannsynligvis at de ikke har overbevisende dokumentasjon. Det er veldig frustrerende for skremselsprpagandaen deres virker….dessverre. Folk tror på dem, og frarøves mulighetene til ett bedre liv. Mediene gjør det samme, derfor boikotter jeg dem og er lykkelig uten. Har tilbragt det siste året med å lese, lese, lese fordi jeg vil vite. Har så langt bare blitt sikrere i min sak: Ett Sterkt redusert karbohydratkosthold er bra for meg (og sannsynligvis de fleste) men er fortsatt ikke blitt klok på hvorfor motstanden er så stor. Mine hypoteser er…
  Tap av prestisje
  Politikk/Resursbruk
  Mettet fett/ Kolesterolhypotesen som er ekstremt seiglivet
  Gor bedring ønsker jeg dem. Samtidig som jeg er glad for helsegevinstene

 2. Takk for kommentar Jvikse:)
  Propagandaen er VELDIG frustrerende, og til og med jeg har følt meg lei av lavkarbo i perioden avisen hauset opp krigen som verst. Frustrasjonen mot tabloidene har vært stor. Om helsedirektoratet uttaler seg på denne måten uten dokumentasjon så er det en kjempe tabbe fra deres side.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s