Om høner og ubrukte muligheter

Lørdagskveld var jeg sosial. Det må jo til innimellom 🙂  Venninna mi og jeg lærte et nytt terningspill faktisk. Jeg er ubrukelig på spill, men det var gøy! Jeg liker å ha en liten læringskurve. Ikke så bratt som den var da jeg fikk mitt første barn,- klatring er ikke noe for meg, men en en fin, jevn stigning er bra. Kveldens muligheter lå åpne innenfor rammene som begrenset dem. Hadde forholdene ligget til rette kunne jeg høstet mye morro og ære ved å seire i beltekamp. For det hadde jeg garantert gjort. Jeg er RÅ i beltekamp.

Det er det samme med høner og fett. Eller nærmere bestemt kylling og omega 3. Fiskefettsyrer finnes nemlig også i kjøtt hvis kyllingene er foret skikkelig. Kyllingen er god på å omdanne omega 3. Det er kult! En kylling full av sunt fett! Men de ytre rammene begrenser det. Fôret. Dagens gris og fjørfe får nesten bare kraftfôr. Dette kraftfôret inneholder veldig store mengder med soyaolje. Soyaolje er veldig rik på omega 6.

Fettsyresammensetning er ikke sexy. Det er noe mer dyrisk over «Du blir hva det du spiser spiser» som Anna Haug så fint uttrykte det.*  Dessuten gjør fettsyresammensetningen deg sexy. Det er helt sant! Med mer omega 3 i kroppen vil du merke det på blant annet hud og hår. Det vil også gi deg et bedre immunforsvar og en bedre helse fordi Omega 3 hindrer betennelse. EFSA (EU sitt mattilsyn) anbefaler 0,5 gram omega 3 (EPA som du får i omega 3 fra fisk) for å forebygge og beskytte mot hjerte/kar sykdommer.** Det er godt dokumentert hvor bra omega 3 fra fisk er for helsen din. Omega 6 er også en essensiell fettsyre, men denne får vi alle dekket uten problem, og de fleste av oss for altfor mye omega 6. Faktisk får mange opptil 10 ganger for mye gjennom blant annet usunne oljer og korn/ mel produkter.

Så spis fisk da! Ærlig talt, HVA skal vi med omega 3 i kylling og svin??
Det er flere grunner til at det er lurt å forbedre fettsyresammensetningen i kjøtt. For det første er fisk er en begrenset ressurs. De er også en kilde til miljøgifter. Oppdrettsfisk gis også fôr av ymse kvalitet som påvirker fettet i fisken du spiser. Det er heller ikke til å komme bort i fra at mange foretrekker kjøtt smaksmessig framfor fisk.

Lam  får 80-90% grovfor. Grovfor er grass, høy og silo. Storfe får ca 50 %. 
Kjøtt er faktisk en god antioksidant selv om det ikke ser ut, eller smaker som rødvin. Vi får blant annet essensielle aminosyrer, vitaminer og mineraler gjennom kjøtt.( Anna Haug) Da vet du hva du skal velge hvis du vil få i deg kjøtt med bedre fettsyresammensetning. Eller hvis du skal ha en kreftpasient på middag. Eller noen med fibromyalgi, inflammasjon eller hjerte/kar problemer.
Det er en tankevekker at økologiske alternativer ikke utgjør noen forskjell. Økologisk soyaolje er like betennelsesskapende som vanlig soyaolje.

Som sagt er kyllingen god på å lage omega 3, under forutsetning at den får det rette fôret. Forsøk viser at kyllinger får mer enn dobbelt innhold av omega 3 (EPA) når de får fôr med rapsolje framfor soya.  Med selen, linfrøolje og rapsolje i fôret vil du oppnå en mye bedre fettsyresammensetning. Ikke koster det all verdens mye mer heller. I et samfunnsøkonomisk perspektiv er det en investering som vil lønne seg. By far!!

Jeg håper staten vil ta til fornuften og legge til rette for mer omega 3 til befolkningen på enklest mulig måte. Men det er nok opp til oss forbrukere. Det er våre krav til produsentene og våre penger som bestemmer hva som kommer i butikkhyllene. 

LES MER HER: http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7827255

* Anna Haug er professor som jobber som forsker på Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås.  «Tyngdepunktet innen mat kunnskap i Norge» i følge Birger Svihus fra samme institusjon. Hun holdt et fenomenalt foredrag om fettsyresammensetninger på Kostreform sitt fag seminar 14.4.12  http://blogg.lavkarbokosthold.no/2012/04/14/fettsyresammensetning-i-kjott/

**http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/nda100326.htm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s