Sanseinntrykk endrer smaksopplevelsen

Denne digresjonen er nødhjelp til mine lavkalorivenner. Jeg er full av sympati, så her er et lite hint om hvordan du kan nyte maten din mer i den stakkarslige situasjonen du befinner deg i. For oss andre nytelsesdyr kan digresjonen kanskje forklare hvorfor et naturlig kosthold gir en ekstra lykkedimensjon i hverdagen.
Ny forskning viser nemlig at å se på bilder av kaloririke næringsmidler kan påvirke hvordan hjernen formidler smak. Dette fører til at man setter større pris på mat som er smaksnøytral. Deltakere i undersøkelsen syntes at smaksnøytrale stimuli smakte bedre når de i forkant hadde sett på bilder av høy kalori mat som bakverk, pizza og lignende, enn hvis de i forkant hadde sett bilder av lavkalorimat. Min hobbysubjektive tolkning forskningen vil si at du tar en titt i kokeboka før måltidet. Deilig høykalori retter som får munnen til å løpe i vann…  Og vips- sponplaten (Les: Knekkebrødet) ditt med magerost smaker straks bedre.
Er du av de som ikke har hobbykokk på cv’n kan du i middagsselskap lure gjestene dine med å vise de en «fantastisk oppskrift du dessverre nettopp fant, så du rakk ikke lage den, men NESTE gang..» og du får avkastning i form av at gjestene setter stor pris på maten din. Husk at det du serverer må være relativt smaksnøytralt. (Er du direkte klein på kjøkkenet..vel da garanterer jeg ingen seier) Du lurer kanskje på hva jeg regner som smaksnøytalt? Jeg vil si at pasta, ris og poteter hører hjemme i denne kategorien.Ris med kyllingfilet og en grønn salat kan lett bli kjedelige greier. Synes jeg da.
Hva viser forskningen?
Forskerne brukte hjerne teknologi for å identifisere tidligere ukjente typer hjernemekanismer som forekommer når man koser seg med mat. Smak er den primære faktoren for om man godtar eller avslår mat.  Denne studien antyder at andre sensoriske inntrykk kan gi hjernen avgjørende informasjon før man inntar mat.  En persons vurdering av maten før den inntas er en avgjørende fase, ikke bare for å ta ernæringsmessige valg , men vil også påvirke opplevelsen av å spise den.
Deltakerne i studien ble vist inntrykk av mat med varierende kaloriinnhold. Så ble de gitt en ukjent smak på tungen sin ved bruk av «electro- gustometry» Denne metoden innebærer å sende svak elektrisk strøm gjennom tungen for å skape en unik og spesiell metall smak.
Når deltakerne så på høykalori mat ga de tilbakemeldinger på at smaken var mer behagelig enn når det ble vist lavkalori inntrykk.  (smaken var identisk) Forskerne konkluderte altså med at å se sanseintrykk av mat påvirker hvordan smaksopplevelsen blir.
Kilder:

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0032434
www.foodnavigator.co/content/view/print/620868

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s