Nugatti – Søppelmat

Barn spiser Nugatti (Foto: Martin Bechmann/NRK)

 Jeg omdøper herved Nugatti. Det nye navnet blir selvsag: Svært Sukret fett med hint av nøtter og kakao

Jeg liker det ikke. Å gi ungene mine Nugatti. Jeg blir faktisk nesten litt dårlig bare med tanken. Jeg har nettopp lest ingredienslisten. Men de får det av og til, fordi om. Særlig om de har spist lite en periode. Da er det så deilig at de får i seg næring at til og med Nugatti blir akseptert.Det er idioti. Jeg vet de ikke sulter ihjel. Helsesøster har påpekt at ingen barn i Norge gjør det.Men det er ikke alltid fornuften vinner fram. Særlig  når man er småbarnsmor. Instinktene om at ungen må spise er nesten umulige å overstyre! Puuuh… trekk pusten….NOPE. Funka ikke, lukker øynene i stedet og smører på to skiver med:
Sukker, vegetabilsk fett (les: palmeolje) 9 % hasselnøttkjerner, skummetmelkpulver, kakaopulver, mysepulver, mer herdet fett, emulgator for å binde klisset sammen, og til slutt aroma.  Nugatti.

En ting jeg finner veldig irriterene med næringsmidler er at de statlige reglene for merking er så ulike for ulike grupper matvarer. Det er for eksempel veldig strenge krav til hva som skal være i en sjokolade for at det skal være lov å kalle det for sjokolade. Det vil du se hvis du sammenligner ingredienslisten på ulike sjokolader.Jada. Alle vet at nugatti ikke er sunt.
Men burde det i det hele tatt være lov å kalle det for et «sjokoadepålegg med nøtter»???I en innholdsfortegnelse er det alltid ingrediensen det er mest av som står øverst. Hasselnøtter kommer som en god nr 3, med sine 9 %. Kakaopulveret er på 5.plass. Av totalt 9 ingredienser.

Neida. Ungene dør ikke av en boks nugatti av og til. Men prøv heller å tenke litt alternativt: Kanskje jeg kan lage en sunnere variant av nugatti? Ungene mine får nok søppelmat, og jeg ønsker å gi de smaken på ren kvalitetsmat. Mørk sjokolade. Grønnsaker. Fisk. Kjøtt, koteletter. Selv går jeg ikke seirende ut av alle rundene.  Men jeg har tro på at jeg vinner kampen. Forutsetningene for det er jo gode så lenge det er jeg som lager middag. Målet mitt er å gi dem et sunt grunnlag, og kunnskap nok til at de har en verktøykasse  for selv å ta fornuftige valg den dagen de får bestemme selv.

Hver dag spises det ifølge Stabburet 450.000 brødskiver med sjokoladepålegget Nugatti. Lag heller din egen variant

Merknad 5.7.13: Palmeolje er fjernet fra Nugatti og en rekke andre matvarer.

En tanke om “Nugatti – Søppelmat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s